Blog: Vijf interessante berichten over prefab die recent het nieuws hebben gehaald

Gepubliceerd op 16-11-2017

Met name internationaal zijn er bijzondere projecten gerealiseerd. Zeker zijn er ook in Nederland in steeds meer bijzondere projecten geweest. En deze hebben zeker ook hun aandacht gekregen. Vandaar dat ik hier nu alleen een aantal bijzondere internationale projecten noem.

 

Muji test het prototype prefab huis

Muji bevindt zich in een uitbreidingsfase en is hard op weg om een van coolste exportbedrijven van Japan te worden. Dat is interessant prefab nieuws omdat het warenhuis in augustus een prototype huis in Kamakura, Japan, onthulde. Ze zijn van plan om het gebouw te laten testen door de winnaar van de wedstrijd, die daar dan twee jaar lang gratis mag wonen.

Dit lijkt veel op de succesvolle prijsvraag van een ander groot warenhuis van een halve eeuw geleden (Sears en haar Catalog Home). Muji is deze zomer van start gegaan met het experiment. Het duidt op een groeiende interesse in residentiële prefab. Japan heeft 's werelds grootste geprefabriceerde woningmarkt en zal daardoor de voorkeur voor prefab zich net als het populaire merk Muji over de landsgrenzen verspreiden?

 

 Muiji prefab


 Modulaire maatwerk appartementen veroveren Manchester

Architecten van ShedKM hebben met de ontwikkelaars van Urban Splash samengewerkt om de huizen van HoUSe te bouwen. Bewoners konden voordat de eenheden de fabriek verlieten de indeling van hun huizen zelf bepalen. De 43 huizen kwamen bijna compleet, inclusief scheidingswanden, aan op locatie.

Volgens de website Dezeen richtte het project zich met name op het combineren van de voordelen omtrent de kosten van het modulaire gebouw met de flexibiliteit van de architectonische eigenschappen.

HoUSe geeft ontwikkelaars een nieuwe manier om na te denken over de mogelijkheden van een modulair ontwerp. Het project was één van de eersten die fabrieksproductie met individuele aanpassing op een dergelijke manier combineerde.

maatwerk

 

De Britse regering plaatst meer dan 100.000 prefab huizen om het woningtekort op te lossen

De Britse regering heeft om de woningcrisis van het Verenigd Koninkrijk aan te pakken aangekondigd dat er in 2020 1 miljoen nieuwe woningen bijgebouwd zullen zijn.  Een fors deel hiervan zal zeker op industriële wijze gerealiseerd worden, waarbij prefab zeker een groot aandeel zal hebben.

Opmerkelijke publicatie was in de Sunday Telegraph

"Het eerste en het meest voor de hand liggende voordeel is om het opbouwen van huisvesting te bespoedigen" vertelde een bron van de overheid aan de Sunday Telegraph. "Er is ook redelijk veel bewijs dat als je het op schaal bouwt, het goedkoper is."

 

 China streeft naar 30% prefab

Het Chinese ministerie van Volkshuisvesting en stedelijke plattelandsontwikkeling hebben zich een ambitieus doel gesteld: 30% van de nieuwe gebouwen zal tegen 2026 van prefab zijn. Ze streven ernaar om energie te besparen, de veiligheid te verbeteren en de overcapaciteit van de staalindustrie te verminderen.

"Met de bouw van prefabs kan in vergelijking met traditionele constructies van beton het bouwafval en stof- en geluidoverlast worden verminderd" meldde de eindverantwoordelijke van de website van de State Council van het ministerie. "Prefabs gebruiken slechts 85% van het cement, water en hout dat betrokken is bij de traditionele bouwmethoden."

China heeft de grootste bouwmarkt ter wereld, dus de gevolgen zullen enorm zijn. De prefab fabriekindustrie is 's werelds grootste leverancier van modulaire woningen. Solide onderzoek en ontwikkeling zal de vastgoedindustrie over de hele wereld veranderen.

Strenger toezicht in de fabrieken zal de kwaliteit over de hele linie verbeteren. Verder zal het grote aantal nieuwe projecten de onderzoekers en de ontwikkelaars inspireren verder te gaan met het ontwikkelen en realiseren van bijzondere projecten.

prefab china

 

In Brooklyn wordt een van de hoogste modulaire gebouwen ter wereld* geopend

De 461 Dean, die vaak (onjuist) werd aangemerkt als het hoogste modulaire gebouw ter wereld, is na een half decennium van vertragingen en rechtszaken begonnen met het verhuren van appartementen. Nadat alle fouten hersteld zijn, opende Forest City Ratner in december het eerste hoge modulaire gebouw van de Verenigde Staten. Het is maar liefst 32 verdiepingen hoog.

Het grootste modulaire gebouw ter wereld is een project dat onlangs door de Hickory Group in Melbourne Australië is afgerond. En het grootste prefab gebouw ter wereld is het 57-verdiepingen hoge Mini Sky City in Changsha, China. Het werd in slechts 19 dagen gebouwd. 

Al met al bijzondere voorbeelden, die zeker evenaart en/of overtroffen zullen worden.

 

In Nederland zijn hiervan zeker ook bijzondere voorbeelden van. Hier kom ik graag nog een keer op terug en welkom suggesties welke projecten in Nederland het vermelden waard zijn!

 

 

Lex Meuldijk

 

Met dank aan Mofei Bian

Prefabmarktet.com