Containers over? Dit is wat je er mee kunt doen.

Gepubliceerd op 18-10-2017

Heb je een buitensporige hoeveelheid containers tot je beschikking? Probeer je erachter te komen wat je ermee kunt doen? In het onwaarschijnlijke geval dat het antwoord op deze vraag 'ja' is, zul je vast blij zijn om te horen dat ze veel praktischer zijn dan je wellicht had gedacht. En zoals waarschijnlijker als het antwoord 'nee' is, dan is er ook goed nieuws! Containers zijn meestal goed verkrijgbaar en vaak ook tegen lage kosten. Zeker op internationaal gezien.

 

Containers zijn bestendig tegen overstromingen en brand, waardoor ze een geweldig materiaal zijn om huizen mee te bouwen. Variërend in de lengte van 7 tot 15 meter worden containers gewoonlijk slechts voor 10 tot 15 jaar gebruikt, maar ze kunnen veel langer mee. Naar schatting zijn er 24 miljoen lege containers in de wereld, die niet opnieuw worden gebruikt voor het verzenden van vracht. Maar zoals weleens wordt gezegd, is iemands overjarige container een andermans gekke, luxe modulaire woning. Wat? Wordt dat weleens gezegd? Dan zal er wel een kern van waarheid in zitten. Maar nu genoeg geneuzeld, hieronder volgt een overzicht van enkele van ’s werelds meest geweldige huizen, die gemaakt zijn van containers.

 

Als je van een uniek ontwerp houdt, tref je in deze blog een aantal foto’s aan van bijzonder projecten gebouwd met containers.

 

Een prachtig boek, met nog meer voorbeelden is de container atlas.  Dit heb ik destijds gekregen van Robbin Leeuwenkamp , waarvoor nogmaals dank J.

 

En ja, ook in Nederland zijn er vast vele voorbeelden. Ik hoor ze graag.

 

Een bijzonder plek in Nederland, is Pllek in Amsterdam (Noord).

  

 

Wellicht een leuke locatie om een keer af te spreken ?

Tot slot enkele andere voorbeelden: 

 

 Interieur

CG Architects

 Locatie: Pont-Péan, Frankrijk

 

Dit huis heeft drie slaapkamers, een keuken, een grote woonkamer en twee badkamers. Bij elke verdieping van het huis is er gebruik gemaakt van twee samengevoegde containers. We weten niet precies hoeveel dit project heeft gekost, maar we weten wel dat de architecten het hebben gebouwd om een ​​goedkoop alternatief voor de meeste standaardwoningen in dat gebied te laten zien. Het is gezien de manier waarop het huis werd gebouwd alsof de zwaartekracht moest worden uitgedaagd, wel duidelijk dat het ontwerp belangrijk was.

 

 

Studio Saxe

Locatie: San Jose, Costa Rica

 

Dit goedkope huis werd voor slechts 40.000 dollar gecreëerd door architect Benjamin Garcia Saxe. Het is gemaakt met twee containers van 15 meter lang. Saxe creëerde dit voor een stel met de bedoeling om een ​​landelijk huis te bouwen, zonder dat ze zich daarvoor in de schulden hoefden te steken. Het schuine dak laat het zonlicht binnen, maar laat ook de warme lucht ontsnappen. Het ligt 20 minuten buiten de hoofdstad van Costa Rica, maar als je naar de foto’s kijkt, zou je niet geloven dat het ergens in de buurt van een stad, waar ongeveer twee miljoen mensen wonen, ligt.

Er zijn nog veel meer ontwerpen te vinden, daar zal ik in een volgend blog op terug komen.  

Lex Meuldijk