Een bedrijfspand kopen, waar moet je op letten?

Gepubliceerd op 11-12-2017

Als startende ondernemer kiest men er vaak voor om een bedrijfspand (gedeeltelijk) te huren voor het uitoefenen van hun werkzaamheden. Wanneer na verloop van tijd de zaken goed gaan en de onderneming floreert, is het zeker ook een optie een eigen bedrijfspand te kopen.

 

Dat is natuurlijk een mooie stap, maar ga niet over één nacht ijs! In dit blog lichten ik een aantal onderwerpen uit, waar men op moet letten bij de aankoop van een bedrijfspand.

 

Mag het pand gebruikt worden voor mijn bedrijfsactiviteiten?

In het bestemmingsplan, dat bij het bedrijfspand hoort, staat beschreven waarvoor het perceel (waarop het pand staat dat je overweegt te kopen) gebruikt mag worden. Controleer altijd of het gebruik dat je voor ogen heeft overeenkomt met de bestemming. Wanneer dit niet zo is, mag je namelijk jouw bedrijfsactiviteiten hier niet uitoefenen.

 

Moet er erfpacht betaald worden voor de grond?

U denkt hier misschien niet over na, maar het kan zo zijn dat u erfpacht moet betalen voor de grond waarop jouw toekomstige bedrijfspand staat. Let hier dus goed op zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je wordt dan namelijk bij de aankoop eigenaar van het pand, maar geen eigenaar van de grond. Hiervoor betaal je dan periodiek ‘huur’ voor.

 

Voldoet het bedrijfspand aan de gestelde technische eigen?

Aan alle panden in Nederland worden bouwkundige eisen gesteld, zo ook dus aan het bedrijfspand dat u op het oog heeft. Deze hebben onder andere betrekking op veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.

Wanneer het bedrijfspand niet aan deze eisen voldoet kun je na aankoop voor extra kosten komen te staan.

 

Ben ik op deze locatie goed bereikbaar voor mijn klanten?

Afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten is het natuurlijk van groot belang dat je goed bereikbaar bent voor jouw klanten. Al is het nog zo perfect voor jouw bedrijf, als je klanten jou niet goed/makkelijk kunnen bereiken kun je beter zoeken naar een ander bedrijfspand.

Niet alleen bereikbaarheid is van belang, maar ook parkeergelegenheid en uitstraling zijn belangrijke factoren die je niet moet onderschatten.

Als je in de toekomst wilt uitbreiden of juist een kleiner pand nodig hebt, welke mogelijkheden geeft dit bedrijfspand mij dan? Je bent nu op zoek naar het perfecte bedrijfspand voor jouw onderneming, maar wat zijn uw toekomstverwachtingen? Verwacht je uit te moeten gaan breiden of heb je juist minder ruimte nodig in de toekomst?

Welke mogelijkheden geeft dit bedrijfspand je dan?!

 

Voorkom dat je spijt krijgt!

Voordat je de koopovereenkomst tekent, laat dit dan altijd eerst lezen door een (fiscaal) jurist. Zo voorkom je dat er geen addertjes onder het gras zitten en dat je spijt krijgt van jouw mooie aankoop!

Wil je een adviesgesprek voor bouwprojecten? Neem dan contact op.