Is modulaire bouw de toekomst? Deel 1

Gepubliceerd op 28-03-2018

modulaire

Naarmate meerdere projectontwikkelaars met modulaire constructies gaan experimenteren, neemt het gebruik ervan toe.

Steeds meer ontwikkelaars zien eindelijk het nut in modulaire constructies.

Jarenlang is modulaire bouw alleen gebruikt om een ​​klein gedeelte van appartementengebouwen in de VS te bouwen. Best vreemd want over de tijd en het geld die ontwikkelaars mogelijk kunnen besparen door modulair te gaan werken zou je verwachten dat dit al veel frequenter zou gebeuren. Naarmate echter meer ontwikkelaars experimenteren met modulaire constructies, neemt de groei weer toe. Bovendien zijn de arbeidskosten gestegen omdat de er een schaarste is aan goed personeel, waardoor kosten en moeilijkheden zijn ontstaan ​​voor het traditionele bouwproces ter plaatse.

Appartementen gebouwd in fabrieken

Modulaire constructie verwijst naar constructie waarbij grote delen van een gebouw/woning in een fabriek worden gemaakt en naar de ontwikkelingslocatie worden vervoerd op de achterkant van een vrachtwagen.  De modules worden op hun plaats worden gehesen, meestal met een kraan. Modulaire bouwexperts zeggen dat de tijd die nodig is om een ​​gebouw te maken aanzienlijk kan verkort kan worden, waardoor de kosten voor de financiering van het project worden verlaagd.  

Voor het bouwen van 'commerciële woningen' werd 3,02% Modulaire Constructie toegepast, een vergelijkbare categorie als 'meergezinswoningen', gebouwd in 2016 laten dezelfde cijfers zien, volgens het Modular Building Institute (MBI), gevestigd in Charlottesville, Va. Er zit dus een stijgende lijn in want in 2015 was het percentage nog 2,23 %.

Ook in Nederland is er een hele duidelijk stijgende lijn te zien, daar komen we volgende week op terug. Wil je daar meer over modulaire bouw in Nederland weten neem dan contact met mij op. 

 

Volgende week volgt deel 2