Is modulaire bouw de toekomst? Deel 2

Gepubliceerd op 10-04-2018

"We kijken nog steeds naar de gegevens voor 2017, maar verwachten dat deze zal toenemen", zegt Tom Hardiman, uitvoerend directeur van MBI over modulaire bouw. Lokale ambtenaren hebben blijk gegeven van belangstelling voor modulaire bouw. Het New York City Department of Housing Preservation and Development is onlangs begonnen met een formeel proces dat kan leiden tot een grootschalig modulair programma.

Dus modulaire bouw groeit snel, maar het is nog steeds slechts een fractie van alle appartementenbouw van vandaag. "Hoewel modulaire bouw in andere landen alom geaccepteerd is, nog steeds lastig acceptatie ervoor te krijgen in de Verenigde Staten," zegt Haughey van NMHC. "Verschillende grote appartementsontwikkelaars hebben ermee geëxperimenteerd, met gemengde resultaten."

Een aantal bouwbedrijven gaat nu veel verder dan alleen het maken van de modules in hun fabrieken. Sommige fungeren ook als hoofdaannemer en zelfs als ontwerper. Dat roept vraagtekens op.

"We bieden een kant-en-klare oplossing," zegt Roger Krulak, oprichter van Full Stack Modular, die zijn modules in een fabriek op de Brooklyn Navy Yard in Brooklyn, New York, maakt. Het bedrijf is van plan in 2018, 4 projecten te starten om een behoorlijk appartementencomplex te bouwen. Deze complexen zullen 4 tot 5 verdiepingen hoog worden. In 2019 wil het bedrijf zijn volledige capaciteit benutten met projecten van in totaal 500.000 vierkante meter aan ruimte. FullStack produceert modules die volledig afgewerkte delen, compleet met binnenmuren, stopcontacten en sanitaire voorzieningen.

modulaire bouw

Dit jaar zal het modulaire bedrijf FINFROCK, gevestigd in Apopka, Florida haar laatste bezettingsbewijs behalen voor het door Winter Park, Florida ontwikkelde Broadstone Winter Park. Constructie is gestart in januari 2017 , 268 appartementencomplex gebouwen met 480 parkeerplaatsen in een geprefabriceerde garage. Het bouwproces zal in slechts 15 maanden worden voltooid, aanzienlijk minder tijd dan conventionele constructie.

 

Het bedrijf maakt in zijn fabriek concrete modules die ter plekke worden afgewerkt. FINROCK kan ook optreden als algemene aannemer, ingenieur en architect voor de projecten waaraan het werkt. De betonstukken worden op vrachtwagens op de werkplek gebracht en met een kraan direct op hun plaats gehesen. Dat betekent dat de ontwikkelingen van FINROCK geen groot verzamelgebied vereisen.

Of dit soort projecten ook in Nederland van de grond gaan komen is lastig te zeggen. Wel zie je steeds meer bedrijven komen in de modulaire bouw. Zeker op het gebied van bungalows en of villa’s wordt de vraag hiernaar steeds groter.